Főoldal > MOZGÁS > Ez történik a testeddel, ha túl sokat edzel

Ez történik a testeddel, ha túl sokat edzel

alakformálásbikinialakedzésedzésfüggőségfogyásizommozgássporttesttúl sok edzészsírégetés
0

Írta:

Ugye te is sokat edzel nyári bikinialakért? A túlzott sportolással azonban nem árt vigyázni, hiszen a testedzésfüggőség több veszélyt hordoz magában, mint gondolnád!

Az utóbbi időben annyira trendi lett az egészséges élet jegyében élni, hogy sokan már mániát csinálnak az egészből: az egész napjuk az egészséges ételek és a sportolás körül forog, ezért a szakértők már külön nevet is alkalmaznak a jelenségre. Az exorexia (azaz az testedzésmánia) a XXI. század új korbetegsége, ami a férfiak és a nők körében egyaránt elterjedt. A túl sok edzésnek rengeteg hátulütője van, ezért Te is ügyelj rá, hogy ne vidd túlzásba a sportolást!

1.     Hormonális változások

Egy új kutatás szerint azok, akik naponta több mint 2 órát edzenek, az átlagosnál nagyobb kortizolszinttel rendelkeznek. Ez negatívan befolyásolja a szív- és érrendszert, az izomműködést, valamint az anyagcsere-folyamatokat is.

A túl sok edzés mindemellett az adrenalin és a noradrenalin hormonok mennyiségét is megemeli, ami miatt kevesebb ételt fogsz kívánni, de az izomgörcsök valószínűsége is megsokszorozódik.

2.     Immunrendszeri változások

Talán nem meglepő, de a túlzásba vitt sportolás legyengíti a szervezetet: az edzések után az izmoknak szüksége van a pihenésre, amennyiben viszont ezt nem kapják meg, kóros fáradtság jön létre.

Az állandó zsírégetés miatt a test túl sok energiát von ki magából, a szervezet pedig nem tudja kellően ellátni a szükséges immunvédelmet: általában ilyenkor betegszünk meg vagy kapunk el valamilyen fertőzést.

39023691 - young woman is looking at the thermometer. she has fever.

3.     Szív- és érrendszeri változások

Egy 2014-es kutatás szerint azoknak, akik többet sportolnak, percenként 25%-kal nagyobb a pulzusszámuk – még nyugalmi állapotban is. Ez hosszútávon semmiképpen sem egészséges.

4.     Izomrendszeri változások

Az izomcsoportok, az ínszalagok és a csontok mozgás közben sérülhetnek, és az átlagosnál nagyobb terhelésnek vannak kitéve – nagyjából 24-48 órára van szükségük ahhoz, hogy újból erejük teljében legyenek, de extrém esetben ez akár egy hétig is elnyúlhat.

Az izmok állandó túlterhelése fájdalommal, gyulladással, lázzal és akár izomszakadással is járhat. Ha izomlázat érzel, szüneteltesd az edzést addig, amíg el nem múlik!

Konklúzió

A túledzettség mértékét nagyban befolyásolja az egyén saját edzettségi szinte, valamint a mozgásforma fajtája, gyakorisága és nehézsége. Bár a profi sportolók – akik pontosan követik az edzések közötti pihenési protokollt – napi két edzéssel sem tapasztalnak negatív változásokat, egy kezdő számára már az is exorexiához vezethet, ha egy hónapon át minden nap edz.

Amennyiben még csak most kezdtél neki a sportolásnak, kezdd heti két-három alkalommal, majd szükség szerint növeld az edzések gyakoriságát. Ha rendszeresen tapasztalsz izomfájdalmakat és sokszor fáradt vagy, konzultálj egy sportorvossal illetve egy személyi edzővel!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X