Főoldal > MOZGÁS > Megvan, melyik a legjobb napszak a mozgásra

Megvan, melyik a legjobb napszak a mozgásra

edzésenergiafogyásmozgássport
0

Írta:

Reggel állandóan rohansz, esténként pedig túl fáradt vagy az edzéshez? A legújabb kutatások kimutatták, hogy mikor érdemes mozogni a maximális hatás érdekében!

Bár már több tanulmány is alátámasztotta, hogy a zsírégetés és az energiafokozás szempontjából a reggeli edzések a leghatékonyabbak, a sportorvosok többsége óva int a magas intenzitású edzések hajnali gyakorlásától, mert felkelés után az izmok még lassan dolgoznak, a szalagok pedig könnyen megsérülhetnek.

A legfrissebb kutatások szerint viszont teljesen mindegy mikor sportolsz – a lényeg, hogy egyik nap se hagyjuk ki a mozgást!

Chris Jordan amerikai sportpszichológus például éppen az Amerikai Légierőnél dolgozott sport konzultánsként, amikor a kutatásai során rájött, hogy a mentális állapot nagyobb hatással van az izmok állapotára és az állóképességre, mint a jó fizikális erőnlét, legalábbis egy határig.

„Többek között egy szakítás vagy egy rossz nap után ezért hagyják ki sokan a mozgást, holott az izmoknak még bőven lenne energiájuk mozogni. Máskor pedig tele vannak energiával, holott átbulizták az egész éjszakát. Minden a mentális beállítottságon múlik.”- mondja Chris Jordan, aki szerint olyan sportot érdemes választanunk, amit rendszeresen szeretünk űzni, hiszen így soha nem fogjuk kötelező dolognak érezni a mozgást.

A konzultáns kísérletei egyébként azt is kimutatták, hogy mindenkinek a saját maga által szabott bioritmushoz alkalmazkodva kell edzenie: tehát, aki reggel energikusabb, az sportoljon hajnalban, aki viszont ódzkodik a korai spinning óráktól, hagyja az edzést későbbre!

A fitneszedző mindezek mellett még azt is javasolja, hogy minden nap pontosan ugyanabban az órában mozogjunk, hiszen így az agyunk automatikusan felkészül a mozgásra és nem lesz időnk buta kifogással lebeszélni magunkat a testedzésről!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X