Főoldal > MOZGÁS > Jelek, amik túledzettségre utalnak

Jelek, amik túledzettségre utalnak

alvásbetegségedzésegészségfáradtságizommozgássporttúledzés
0

Írta:

Elhatároztad, hogy télen álomalakot „gyúrsz” a testedből, és ezért mindent meg is teszel, a fura tünetek azonban egymás után jelentkeznek? Vigyázz, mert könnyen lehet, hogy te is a túledzettség csapdájába estél.

Ingerlékenység

Az edzés normál esetben feszültségoldó, közérzetjavító tevékenység, a túlzásba vitt mozgással viszont éppen az ellenkezőjét érhetjük el. Ha igazából semmilyen lelki-testi probléma nem indokolja ingerültséged, az edzéseid viszont egyre intenzívebbek, érdemes elgondolkodnod azon, nem járnál-e jobban egy kis pihenéssel.

Gyakori betegeskedés

A rendszeres sport erősíti az immunrendszert, így sokkal kevesebbszer betegszik meg az, aki heti 3-4 alkalommal mozog. Ha azonban pihenőnapokat alig, vagy szinte soha nem is iktatunk be, akkor a szervezet nem tud regenerálódni. Ennek pedig egyik következménye lehet az, ha sűrűbben dőlünk ágynak.

Csökkenő libidó

Míg a megfelelő mennyiségben és minőségben végzett testmozgás valóságos afrodiziákum a testnek, addig a túl sok és túl kemény edzés akár a szexuális vágyat is csökkentheti. Nincs az az álomalak, ami miatt megérné az egyébként jól működő párkapcsolatát bárkinek is tönkretennie.

48099004 - beautiful brunette during workout in gym

Alvásproblémák

Sosem voltak problémáid a relaxációval, alvással, az utóbbi időben azonban nagyon nehezen alszol el, és éjszaka is többször felébredsz? Ezért is a túl sok edzés tehető felelőssé. Ilyenkor ugyanis annyira túlpörgeted magad, hogy a szervezet nem tud leállni, megpihenni. Természetesen ennek ellenkezője, az aluszékonyság, folytonos fáradtság, extrém hosszú alvásidő is utalhat túledzésre.

Romló teljesítmény

Hiába erőlteted magad és az izmaidat, egy bizonyos szinten túl nem hogy nem bírsz nagyobb eredményeket elérni, de akár még teljesítménycsökkenést is tapasztalhatsz. Ha nem hagysz elég időt a regenerációra, izmaid sem fejlődnek, ráadásul a kitűzött céljaidat sem fogod elérni, ami akár komoly frusztrációt is okozhat.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X