Főoldal > MOZGÁS > 6 jel, hogy többet is bírnál az edzésen!

6 jel, hogy többet is bírnál az edzésen!

edzésenergiafogyásfutásizomjógamozgássportsúlyzós edzés
0

Írta:

Becsületesen tartod az edzésprogramodat, a lelkesedésed sem csökken, a várva várt eredmény mégsem akar jönni… De biztos, hogy tényleg mindent beleadsz? Ha az alábbi jelekből több is ismerős, akkor vannak még rejtett tartalékaid – vesd be őket!

 

1. Nincs izomlázad és edzés utáni nap sem érzed magad fáradtnak

Eleinte még sajgó tagokkal ébredtél az edzések másnapján, de mostanra mintha meg se kottyanna a kedvenc gyakorlatsorod… Sanszos, hogy a tested hozzászokott a terheléshez, úgyhogy ideje rátenni még egy lapáttal! Válts nagyobb súlyokra vagy magasabb ismétlésszámokra, esetleg próbálj ki egy pörgősebb órát az edzőteremben és meglátod, a kellemes fáradtság egyből visszatér majd.

2. Megállt a fogyásod

Hiába a rendszeres mozgás, a mérleg nyelve meg se moccan és egy ideje a ruháidon sem érzed a változást? A kardiózás mellett ne feledkezz meg az erősítő edzésekről sem – ezek segítenek ugyanis az izomépítésben. És tudod: minél több van ebből a szövetből, annál jobban pörög a szervezet kalóriaégetése. Ha ez sem indítja be a fogyást vagy az alakformálást, akkor vess egy pillantást az étrendedre is: biztos, hogy minden felesleges kalóriát kiiktattál már belőle?

3. A homlokod is alig gyöngyözik sportoláskor

Az, hogy mennyire izzadsz meg edzés közben, az egyéni adottságaidtól is függ, de ha a végére egyetlen izzadságcseppet sem sikerült „kitermelni”, akkor bizony nem elég pörgős a tempó. Akkor jársz a jó úton, ha érzed, hogy a szíved is dolgozik és előbb-utóbb verejtékezni kezdesz. Próbálj több intervall edzést csempészni a programodba, és a gyakorlatok között kicsit tornázd fel a pulzusod: például két ászana közt vagy a kardiózást megszakítva végezz 10-10 kitörést, guggolást és fekvőtámaszt.

34736044 - fitness, sport, training and lifestyle concept - smiling woman stretching leg on mat in gym

4. Az utolsó ismétlés már nem megy könnyen… de azért beleférne még egy

A súlyzós erősítő gyakorlatoknál akkor választod meg jól az ismétlésszámokat, ha az utolsónál már úgy érzed, alig bírod befejezni a kört. Ha azonban nem vagy biztos benne, hogy nem férne bele plusz egy ismétlés, ideje szintet lépni, azaz ismétlésszámot növelni! Próbáld ki, mennyivel bírsz többet, és legközelebb már ez legyen a kiindulópontod.

5. Hiába jógázol, nem érzed magad rugalmasabbnak

Egy-két jógaórától még nem leszel egy csapásra tornászlányokat megszégyenítően hajlékony – vagyis ha a rugalmasságod fejlesztése a cél, akkor rendszeresen érdemes végezni az ászanákat. Hetente több alkalommal, de legalább kétszer jógázz, és azokon a napokon, amikor nem fér bele egy teljes jógaóra, végezz 10-15 perces nyújtásokat otthon.

6. Hetente többször is futsz, de nem gyorsul a tempód

Nagy az esélye, hogy a futóedzéseid mind ugyanabban a tempóban zajlanak – holott a sebességnövelés kulcsa az intervall edzésekben rejlik. A szokásos köreidet dobd fel intervall elemekkel (például sprintekkel), vagy keress egy lankásabb futóterepet, és próbáld ki az emelkedőre felfutást! Egy norvég kutatás kimutatta, hogy a magas intenzitású kardió edzések hatékonyan növelik a teljesítményedet, úgyhogy ezekre szavazz, ha gyorsítanál.

A cikk a Wellness magazinban jelent meg. 

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X