Főoldal > MOZGÁS > Melyik napszak ideális az edzésre?

Melyik napszak ideális az edzésre?

fittidőzítésmozgássportsportolástiming
0

Írta:

Sokan halogatják edzéseiket, mondván nem találják a megfelelő időpontot. Pedig régi közhely, de igaz: arra van időnk, amire szeretnénk. Néhány tipp segítségével te is könnyedén eldöntheted, számodra mikor a legideálisabb egy kis mozgás beiktatása.

Reggel

Ha nem kell túl korán kelned, mert elég, ha 9 óra után érsz be a munkahelyedre, érdemes előtte beiktatnod az edzéseket. Persze ez függ attól is, hogy esténként mikor fekszel le, de ha következetesen 6 órára állítod az ébresztőt, akkor kizárt, hogy még éjfélkor csicseregni fogsz a tévé előtt. A lényeg a következetesség, és a napirend pontos betartása.

Délben

Vannak olyan munkahelyek, ahol kötetlen, akár egy-másfél órányi ebédszünetet is be lehet iktatni. Ez azért jó, mert a finom és tápláló ebéd elfogyasztása előtt éppen van idő arra, hogy egy alapos edzést letudj. Ez nem csak elmacskásodott végtagjaidnak és hátadnak, de alakodnak is rendkívül jótékony hatású, ráadásul a finom falatok is sokkal jobban fognak esni utána.

Délután

Ha számodra a munkahely vagy a gyerekek miatt már hajnalban beindul a nap, és lehetetlen vállalkozás egy kis mozgást beiktatni a reggeli órákba, akkor használd ki a délutánt. A korai munkakezdés miatt valószínűleg korábban is végzel, így nagyobb eséllyel jutsz el futni vagy edzőterembe még a nagy késő délutáni, esti dömping előtt. Akkor se ess kétségbe, ha rohannod kell a gyerekért, vele együtt is lehet sportolni, illetve az otthoni edzések is praktikusak lehetnek számodra.

Este

Ha végképp nem jut idő napközben edzeni, ráadásul nem tudsz hajnalban felkelni azért, hogy kocogj egyet, vagy hogy leugorj az edzőterembe, akkor az esti órák maradnak számodra. Arra azonban ügyelj, hogy késő este már nem érdemes intenzív kardió típusú mozgásformákkal felpörgetned szervezetedet, a legjobb, ha ilyenkor lazító-nyújtó gyakorlatokat végzel, jógázol, és hétvégére hagyod az edzőtermet meg a futópályát.

Hétvége

Ha bárhogy próbálkozol, de a hétköznapokba nem tudsz belecsempészni egy-egy mozgással eltöltött órát, a hétvégéből semmiképp se engedj. Menj ki a szabadba, biciklizz, fuss, vagy túrázz nagyokat, látogass meg szabadtéri edzőparkokat. A lényeg, hogy maradj mozgásban, és csempéssz minél több aktív órát a hétvégékbe.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X