Főoldal > SZAKÉRTŐK > “A társadalom túlnyomó része elkényelmesedett”

“A társadalom túlnyomó része elkényelmesedett”

edzésegészségKatus Attilamozgás
0

Írta:

Az elhízás gyakori oka a mozgásszegény életmód. Magyarországon tíz emberből csupán egy mozog rendszeresen.

Friss kutatások szerint a mozgásszegény életmódból fakadó problémák már egyre fiatalabb korban jelentkeznek. A napi rendszerességgel végzett testmozgás létfontosságú, ám sajnos a társadalom túlnyomó része elkényelmesedett, a tévé, az internet, az ülőmunka és a közlekedési szokások miatt egyre kevesebbet mozog. Európa lakosságának 40–60%-a ülőmunkát végez, és ez az arány folyamatosan nő. A mozgáshiány elhízáshoz, egészségügyi és mentális problémákhoz vezethet. Ahhoz, hogy ezeket elkerüljük, a felnőtteknek naponta legalább 30 perc, a gyerekeknek 60 perc fizikai aktivitásra lenne szükségük – tudtuk meg Katus Attila személyi edző és életmód-tanácsadótól, a wellandfit.hu szakértőjétől.

Mint a gyerekek

Nézzünk meg egy gyereket: kúszik, mászik, szaladgál, le sem lehet ültetni. A felnőttek elfelejtik, hogy a testünk a fizikai tevékenység során endorfint, boldogsághormont termel, aminek jótékony hatását a sportolás után még akár órákig élvezhetjük. Vannak kutatások, amelyek bizonyítják, hogy az antidepresszáns tablettákat már napi negyed órás mozgás ki tudja váltani sok esetben. De a fokozódó agresszió is a testmozgás hiányára vezethető vissza. Ez azoknál a gyerekeknél figyelhető meg, akik nem mozognak napi egy órát, amelyre pedig a fejlődő szervezetnek feltétlenül szüksége lenne. ezért is szoktassuk gyermekeinket egészen fiatal korban az egészséges életmódra.

Mindig van kifogás

Az emberek számtalan érvet fel tudnak sorakoztatni amellett, hogy éppen miért nem végeznek testmozgást. Ott vannak a kényelmi szempontok, vagy esetleg a szükséges információk hiányoznak, sokan azt sem tudják, hogyan lássanak neki. Az időhiány is gyakori indok, hiszen a sportra időt kellene szakítani. Mint minden, ez is pénzbe kerül. Vannak, akik szégyenlősek és gátlásosak, ők egyedül egyszerűen félnek edzőterembe menni.Mások azt hiszik, eleget mozognak napközben. Szerintem a testmozgás csak sportfelszerelésben, sportolási céllal lehet hatékony. Az is gyakori, hogy felnőtt fejjel a sportot teherként, kényszerként éljük meg. A negatív tapasztalatok jó néhány emberben maradandó nyomot hagytak, akár komoly lelki sérülést is okoztak.

Egynek sikerül

A gyerekkorban kialakuló szokások általában olyan mértékben rögzülnek, hogy felnőtt fejjel nehezen lehet rajtuk változtatni. Egy tanulmány azt mutatja, hogy felnőttként 10 emberből egynek sikerül életmódot váltania. Az egyik ismerősöm gyermekként felnőtt adagokat kapott enni. A szülei egy régi rossz szokást követtek, ráparancsoltak: „Kisfiam, amíg ezt meg nem eszed, addig nem állhatsz fel az asztaltól!” Ez az ismerősöm most jelentős túlsúllyal küzd. Azért is fontos, hogy fiatalon törekedjünk a helyes életmódra, mert gyermekkorban könnyen fejleszthetjük a testi képességeinket. A szakma úgy hívja ezt, hogy a mozgásfejlődés szenzitív időszaka. Ha a legfogékonyabb időszakban nem kapjuk meg a megfelelő mozgásingert, akkor a képességeink később már nem fejleszthetők ugyanolyan magas szintre.

Akik elképzelhetetlennek tartják az életüket testmozgás nélkül, azok egyrészt évtizedekkel hosszabb életre számíthatnak, másrészt az életminőségük is sokkal jobb lesz. Boldogabb, sikeresebb és kiegyensúlyozottabb emberré válnak. Ha egyszer valaki kipróbálja, és ráérez a sport örömére, átéli annak pozitív hatásait, akkor az élete automatikusan és visszavonhatatlanul összekapcsolódik a testmozgással – mondta el Katus Attila.

Íme a testmozgás legpozitívabb hatásai

  • Életerő
  • Jó közérzet
  • Egészségünk őre
  • Szuper(wo)man-effektus
  • Pozitív gondolkodásmód
  • Pozitív érzelmi változások
  • Stressz ellen is!
  • Külső megjelenés
  • Siker és boldogság

További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X