A zöldborsó jóval több annál, mint egy leves vagy főzelék „kelléke”. Ez a zöldség nem csak egy finom étel lehet, hanem egy gyógyhatással bíró vitaminbomba is. A leghatásosabb titkait ismerd meg most!
1. Vitaminokban gazdag
A kis zöld hüvelyekben található borsószemek vitaminokban és ásványi anyagban bővelkednek. Sok benne a C-, és B-vitamin, de magas a kalcium- és magnéziumtartalma is, ami a csontoknak és idegrendszernek fontosak. Természetesen ezek a gyógyhatások akkor érvényesülnek a legjobban, ha a zöldborsót nyersen fogyasztod, mert a főzés hatására a legtöbb gyógyhatású anyag eltűnik belőle. De, ha nem szereted nyersen, párolva is nagyon finom és megmarad benne a sok értékes tápanyag és vitamin.
2. Vérnyomásjavító
A zöldborsó rendszeres fogyasztásával a vérnyomás is rendbe tehető, akár alacsony, akár magas. A hüvelyes zöldség magnézium és mangán tartalma lehetővé teszi a vérnyomás normalizálását. A magas vérnyomás csökken, az alacsony emelkedik a zöldborsó kúraszerű fogyasztása következtében. Emellett gyógyítja az izmokat, az érrendszeri betegségeket is.
3. Szívvédő
A magas magnéziumtartalmának köszönhetően a szívizom munkája is sokkal erőteljesebb. Mindez a benne található káliummal együtt hozzájárul a szív szabályos és erőteljes működéséhez. Ezáltal csökkenthető nem csak a szívinfarktus kockázata, hanem a különböző szívbetegségek kialakulása is, és egészségesebb, hosszabb életet biztosíthatsz magadnak.
4. Segít kezelni a gluténérzékenységet
A zöldborsó vagy annak levének fogyasztása enyhíti a belekben a gyulladást, és a glutén által kiváltott rombolást. Egyedüli módja az egészség visszaszerzésének, hogy glutén tartalmú ételeket el kell kerülni. Ám segíteni is lehet a szervezetet azzal, ha zöldborsót fogyasztasz, lehetőleg napi rendszerességgel.
5. Zsírégető „szer”
És, amit nem sejtenél: kiváló fogyókúrás szer! A diéta, fogyókúra és az egészséges életmód legfinomabb élelmiszere lehet a zöldborsó, főleg ha még szereted is. Rendszeresen fogyasztva serkenti az emésztést, és segíti a méreganyagok távozását. Édes íze miatt, akár a cukor iránti vágyadat is enyhítheted vele, és még nassolni valónak is kitűnő.
Fotó: Profimedia – Red Dot