Főoldal > MOZGÁS > 6 tipp, hogy a mozgás is beleférjen a napodba

6 tipp, hogy a mozgás is beleférjen a napodba

edzésfogyásizommozgássport
0

Írta:

Mi az első számú kifogás a mozgásszegény életmóddal kapcsolatban? Az időhiány. Ám ha közelebbről megvizsgálod a napod, rádöbbensz, hogy igenis van időd a mozgásra – és megérdemled, hogy azt a néhány tíz percet magadra fordítsd.

De az „edzést” nem feltétlenül szükséges edzőteremben kivitelezni, és nem kell, hogy egy órán át gyötörd magad. A rövid, tízperces gyakorlatok, amelyeket a nap szabad perceiben elvégzel, rengeteget számítanak mind a fittséged, mind az egészséged szempontjából. Megmutatjuk, hogy illeszd be a mozgást egy igazán zsúfolt napba.

Kelj korábban!

Térj nyugovóra fél órával hamarabb, kelj fel egy kicsit korábban, és tudd le az edzést mielőtt a nap kezdetét veszi! A reggeli mozgásnak számos áldásos hatása van beleértve az étvágy szabályozását, az energiaszint felpörgetését és – talán a legfontosabb – a korai izzadással teljesíted az adott napra rendelt mozgáspenzumod. Hányszor volt meg benned a jó szándék, hogy este tornázol egy jót, de vagy sokáig dolgoztál, vagy a gyerekeidnek segítettél a háziban, vagy annyira kimerültnek érezted magad, hogy egész este a díványon heverésztél? A reggeli edzéssel ez a probléma kiküszöbölhető.

Fogd vissza a médiát!

Csak néhány napig, kísérd figyelemmel, mennyi időt töltesz a netezéssel, a Facebook böngészésével vagy tévézéssel. Meg fogsz lepődni az eredmény láttán. Fogd vissza az ezekre szánt időt, és máris bepréselhetsz még a legeseménydúsabb napba is 10-15 percnyi mozgást.

Légy aktív tévénéző!

Társíts egy kis fizikai aktivitást a képernyő bámulásához! Amikor tévézel, végezz kitöréseket vagy fekvőtámaszokat a reklámok alatt, így akár egy egyórás műsor alatt 20 percet is mozoghatsz, hiszen általában nem egyszer szakítják meg a programot. Ha számítógépezel, akkor ne székben, hanem inkább egy fitballon ücsörögve tedd.

mozgasos2.jpg ()

Legyen a napi rutin része!

Reggeli-esti fogmosás is időt veszel, mégis mindig megejtjük, mert ez a napi rutin szerves része. Gondolkodj így a mozgásról is – legyen az akár kutyasétáltatás, egy tízperces jógázás vagy az, hogy vacsora után elmész biciklizni – legyen a mozgás egy mindennapi „kötelező szertartás”, mint a zuhanyzás, a fogmosás, vagy mint a reggeli kávé és soha ne mismásold el!

A társasági életet ötvözd a mozgással!

A társasági életedet is, amennyire lehet, sződd át fizikai aktivitással, így mindenki más is mozgásba lendülhet. Egy gyönyörű szombat reggelen kerekedjetek fel a családdal és túrázzatok, ha igazán vagány csajok vagytok, akkor a barátnőiddel focizzatok a közeli parkban, de ha inkább egy jó kis pletykapartira vágysz, az taposógépezés közben is összehozható. Annyi lehetőség áll előttetek egy kis közös mozgásra!

A házimunkát is fogd fel edzésként!

Noha a takarítás nem az egyik legvidámabb tevékenység, ezt mégis rendszeresen meg kell tenni, és ezt is felfoghatjuk edzésként. Állítsd 20 percre a telefonod időzítőjét és nézd meg, mennyi mindent végzel el ennyi idő alatt. Ha könnyebb házimunkával foglalatoskodsz, ami nem pörgeti fel annyira a pulzusod (mosás elindítása, rendrakás), néhány percet szánj közben egy pár kitörésre vagy fekvőtámaszra, így a kalóriák is égnek közben.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X