Főoldal > MOZGÁS > Ezekre figyelj, ha nyáron sportolsz

Ezekre figyelj, ha nyáron sportolsz

egészséghőséghűtésidőjárásizzadásleégésmozgásnapszúrásnyársport
0

Írta:

A nyári időszak a tömegsport rendezvények, a sportturizmus és a hobbisportok szempontjából is egy kiemelt időszak, hiszen látszólag sokkal kevésbé kell megküzdeni az időjárási elemekkel. A látszat azonban, mint oly sokszor, most is csal.

A nyári melegben is sokan sportolunk, és érdemes odafigyelni néhány dologra, hogy élvezetesen és problémamentesen teljenek az edzéssel töltött órák. Tudd meg, mivel lehet hatékonyan ellensúlyozni a növekvő folyadékveszteséget, a test hőmérsékletének gyors emelkedését vagy a nagyobb energiafogyasztást.

1. Teljesítményváltozás

Az egyéni adottságoktól és állóképességtől függően ezért már 20 ˚C fölött érzékelhetjük, hogy sportolás közben romlik a teljesítmény-kifejtésünk, illetve megnő a terhelés utáni pihenőidő hossza.

Megoldás: Mivel az arc és a nyak bővelkedik azokban a receptorokban, amelyek informálják a hőszabályozó központot, és ezzel befolyásolják a testhőmérsékletünket, ezért a fej, a nyak, az arc hűtése a leghatékonyabb.

2. Folyadékveszteség

Mivel szervezetünk óránként maximum 1 liter vizet tud ténylegesen hasznosítani, ezért igen fontos a gyakori, kisebb mennyiségű folyadékutánpótlás.

Megoldás: 1/2 óránál hosszabb testmozgáshoz vigyünk magunkkal folyadékot, rendezvényeken pedig bátran fogyasszuk a szervezők által előkészített frissítőkből.

3. Leégés

Intenzív testmozgás közben csábító gondolat, hogy a pólónk levételével is enyhítsük melegünket. Az izzadt bőrfelület azonban nagyon könnyen leéghet, hiszen az izzadságcseppek gyűjtőlencseként nyelik magukba a napsugarakat.

Megoldás: Melegben is fontos a ruházat, ami biztosítja a jó légkeringést, és a bőrünket is óvja a napsugárzástól. Emellett a szokásosnál nagyobb fényvédőfaktorú naptejet használjunk.

4. Napszúrás

Amennyiben hosszabb ideig fokozott hősugárzás éri a fejet, az agy felmelegszik, és hőguta alakul ki.

Megoldás: Egy fejfedő sokat segíthet a napszúrás elkerülésében – és egyúttal arra is felhasználhatjuk, hogy nedvesen tartva hűtse testünket.

5. Bogarak és egyéb állatfajták

Nemcsak a napsugárzás miatt érdemes óvni szemünket. A minimális plusz súly ellenére jelentősen ronthatja komfortérzetünket, ha egy potyautas a szemünkbe kerül.

Megoldás: Szinte bármilyen napszemüveg alkalmas lehet arra, hogy megvédje szemünket a kellemetlen betolakodókkal szemben.

Forrás: K&H mozdulj


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X