Főoldal > MOZGÁS > Ezekre figyelj, ha nyáron sportolsz

Ezekre figyelj, ha nyáron sportolsz

egészséghőséghűtésidőjárásizzadásleégésmozgásnapszúrásnyársport
0

Írta:

A nyári időszak a tömegsport rendezvények, a sportturizmus és a hobbisportok szempontjából is egy kiemelt időszak, hiszen látszólag sokkal kevésbé kell megküzdeni az időjárási elemekkel. A látszat azonban, mint oly sokszor, most is csal.

A nyári melegben is sokan sportolunk, és érdemes odafigyelni néhány dologra, hogy élvezetesen és problémamentesen teljenek az edzéssel töltött órák. Tudd meg, mivel lehet hatékonyan ellensúlyozni a növekvő folyadékveszteséget, a test hőmérsékletének gyors emelkedését vagy a nagyobb energiafogyasztást.

1. Teljesítményváltozás

Az egyéni adottságoktól és állóképességtől függően ezért már 20 ˚C fölött érzékelhetjük, hogy sportolás közben romlik a teljesítmény-kifejtésünk, illetve megnő a terhelés utáni pihenőidő hossza.

Megoldás: Mivel az arc és a nyak bővelkedik azokban a receptorokban, amelyek informálják a hőszabályozó központot, és ezzel befolyásolják a testhőmérsékletünket, ezért a fej, a nyak, az arc hűtése a leghatékonyabb.

2. Folyadékveszteség

Mivel szervezetünk óránként maximum 1 liter vizet tud ténylegesen hasznosítani, ezért igen fontos a gyakori, kisebb mennyiségű folyadékutánpótlás.

Megoldás: 1/2 óránál hosszabb testmozgáshoz vigyünk magunkkal folyadékot, rendezvényeken pedig bátran fogyasszuk a szervezők által előkészített frissítőkből.

3. Leégés

Intenzív testmozgás közben csábító gondolat, hogy a pólónk levételével is enyhítsük melegünket. Az izzadt bőrfelület azonban nagyon könnyen leéghet, hiszen az izzadságcseppek gyűjtőlencseként nyelik magukba a napsugarakat.

Megoldás: Melegben is fontos a ruházat, ami biztosítja a jó légkeringést, és a bőrünket is óvja a napsugárzástól. Emellett a szokásosnál nagyobb fényvédőfaktorú naptejet használjunk.

4. Napszúrás

Amennyiben hosszabb ideig fokozott hősugárzás éri a fejet, az agy felmelegszik, és hőguta alakul ki.

Megoldás: Egy fejfedő sokat segíthet a napszúrás elkerülésében – és egyúttal arra is felhasználhatjuk, hogy nedvesen tartva hűtse testünket.

5. Bogarak és egyéb állatfajták

Nemcsak a napsugárzás miatt érdemes óvni szemünket. A minimális plusz súly ellenére jelentősen ronthatja komfortérzetünket, ha egy potyautas a szemünkbe kerül.

Megoldás: Szinte bármilyen napszemüveg alkalmas lehet arra, hogy megvédje szemünket a kellemetlen betolakodókkal szemben.

Forrás: K&H mozdulj


További cikkeink a témában

turmixzsírégetés

Top 3 zsírégető turmix edzéshez

Írta:
9 napja 0

A mesterséges turmixokat igazi csodaszernek tartjuk, fogyaszt, vagy épp izmot épít, ráadásul nem macerás, csak fel kell oldani egy kis vízben vagy tejben, és már fogyasztható is. Azonban sokkal egészségesebb italt készíthetünk magunknak pár perc alatt, csak némi hozzávaló és egy botmixer kell hozzá.

Kövess Facebook-on!
X