Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 egészségtelen szokás, amit még ma hagyj abba

5 egészségtelen szokás, amit még ma hagyj abba

diétaegészségegészségtelenétkezésmozgásszokástest
0

Írta:

A tested meg fogja köszönni, ha abbahagyod ezt a pár szokást.

A szokásaim károsítják az egészségem?
Amint az tudod, a kiegyensúlyozott, egészséges étkezés és a rendszeres testmozgás nagyon egészséges, de vannak olyan mindennapi szokások, amikkel akaratodon kívül károsítod a saját egészségedet. A legtöbb ilyenen nagyon egyszerű változtatni annak érdekében, hogy egészséges és boldog életet élhess, meg is mutatjuk az 5 leggyakoribbat.

1. Túl keveset alszol

Talán túl nyilvánvalónak is tűnhet, hogy a kevés alvás egészségtelen, azt azonban csak mostanában fedezték fel a kutatók, hogy kapcsolatba hozható az Alzheimer-kór kialakulásával is. A kevés alvás (legalább napi 6-8 óra egyhuzamban) korai bőröregedést is okoz.

2. Túl sokat alszol

Egy 2011-ben megjelent tanulmány szerint a rendszeresen többet alvók (9-11 óra) kognitív funkcióiban alacsonyabban volt mérhető ideális mennyiséget alvó társaiknál. A kutatás 5 éve alatt az értékek pedig tovább csökkentek, ami arra ad következtetést, hogy a rengeteg alvás ugyanúgy káros hatással van az agyra, amilyenre a túl kevés alvás.

13345116 - young woman wearing sunglasses

3. Nem használsz napvédő krémet

A nap nem csupán fontos szerepet játszik a bőr öregedésében, bőrgyógyászok szerint a nap felelős a bőr öregedéséért. Szerinte már egy kevés ultraibolya (UV) fény is aktiválja a kollagenáz nevű enzimet, ami lebontja a kollagént. A folyamat megereszkedett és ráncos bőrhöz vezet. A bőr öregedését persze megállítani nem lehet, de sokat tehetsz érte, ha mindig bekened magad, ha a napra mész.

4. Édesszájú vagy

Bár teljesen normális, hogy egy esküvőn, szülinapi eseményen becsúszik egy-egy szelet torta, ezzel nincs gond és ne is vond meg magadtól a finomságokat, de fontos a mértéktartás. Az úgynevezett glikációs végtermékek (AEG) szintje határozza meg a biológiai korunkat. A magas AEG sejtkárosodást és korai öregedést okoz, ami a bőrödön látszik meg először.

5. Elfelejted a napszemüveged

A nap nem csupán a bőrödet károsítja, hanem a szemünket is. Szemészek véleménye szerint az erős napfény a korral összefüggő szürkehályog kialakulásához is hozzájárul. A kutatások szerint az UV fény növeli a szembetegségek kialakulásának kockázatát. Sokat tehetsz a szemed egészségéért, ha felteszed a napszemüveged, vagy legalább mindig magadnál tartod, hogy bármikor kéznél lehessen.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X