Főoldal > MOZGÁS > Ezért érdemes a vékony embereknek is edzeni

Ezért érdemes a vékony embereknek is edzeni

edzéshízásizomizomtömegmozgássporttestsúlyvékony
0

Írta:

Vékony vagy, nem szeretnél fogyni, jól érzed magad a bőrödben? Bármit ehetsz, mégsem hízol meg? Ennek ellenére neked is érdemes edzened, hogy sokáig egészséges legyél, és növeld az izomtömegedet is!

Az edzés mindenki számára fontos, életkortól, nemtől és alkattól teljesen függetlenül. A futás, biciklizés, úszás sok egészségi előnnyel bír, javítja az emésztést, a keringést, erősíti a szívet, az izomzatot, ezért a nagyon vékony emberek számára is hasznos.

Az edzés energikusabbá tesz

Nagyon fontos, hogy rendszeres testmozgást végezz, amennyiben általában elfoglalt és stresszes életet élsz. Ha nagyon vékony vagy és gyakran érzed magad fáradtnak, kimerültnek, az edzés segít, hogy egész nap energikus maradj.

Jó a szívednek és érrendszerednek

Ha hetente 4-5 alkalommal mozogsz valamit, jelentősen csökkented a szívbetegségek kockázatát. Az edzés ugyanis csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást, ezzel közvetlenül csökkenti a stroke és szívinfarktus esélyét.

Erősíti az immunrendszered

Azon kapod magad, hogy gyakran szenvedsz allergiában, esetleg hosszú ideig, vagy gyakran vagy megfázva, sokat gyötör az influenza? Semmi másra nincs szükséged, csak rendszeres edzésre, hogy az immunrendszered megerősödjön. A kutatások szerint a testmozgás az olyan halálos betegségek kockázatát is csökkenti, amilyen a rák.

Segít leküzdeni a depresszió és szorongás tüneteit

A testmozgás boldogabbá tesz, ami az endorfinnak, a boldogsághormonnak köszönhető. Az endorfin képes arra, hogy a hosszú távú, krónikus fájdalomérzetet is csökkentse.

Segít éjszaka aludni

Álmatlanság kínoz? Kezdd a napot egy kellemes edzéssel, hogy az éjszakai pihenésed megkönnyítsd. Pár órával lefekvés előtt ismét mozogj valamit, éjszaka pedig úgy fogsz aludni, akár a bunda.

Elkerülheted a nem várt kilókat

Csupán azért, mert most vékony vagy, nem jelenti azt, hogy ez egész életedben így marad. Ahogy az évek telnek, az anyagcseréd lassul, így felkúszhatnak azok a bizonyos plusz kilók. Már most kezdd el magad hozzászoktatni a rendszeres testmozgáshoz, így elkerülheted a plusz kilók megjelenését és később sem okoz majd gondot az edzés.

Néhány tipp az edzésekhez, így kezdj neki!

Kardió

A kardiógyakorlatok, például a futás, úszás, kerékpározás, 20-30 perces végzése sokat segít. Heti 4-5 alkalommal végezd el az edzést. Az állóképességed növekedésével az időtartam növelhető, de vigyázz, nem szabad túlterhelned magad.

Erősíts

Az erősítő gyakorlatok végzése szépen formál és segíti az izomépítést. Egy jó ötlet, ha edzőteremben csinálod a gyakorlatokat, ahol szakképzett emberek tudnak segíteni neked a súlyzós és gépeken végzett gyakorlatokban. Ha súlyzózásról van szó, eleinte olyan súlyokat válassz, melyeket viszonylag könnyen elbírsz. A hatékonyság érdekében inkább többször ismételd a sorozatot, mert a túl nehéz súlyok emelése könnyen sérüléshez vezethet.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X