Főoldal > MOZGÁS > Ezek lesznek 2018 leghatékonyabb fitnesztrendjei

Ezek lesznek 2018 leghatékonyabb fitnesztrendjei

diétaedzésedzéstervegészségfitneszfogyókúraizomépítésjógamozgásnyújtássporttrendzsírégetés
0

Írta:

Új év, új célok! Készen állsz arra, hogy 2018 az egészség éve legyen? Kíváncsi vagy, idén mi lesz igazán menő a fitnesz világában?

A szakértők előrejelzései alapján a személyi edzések helyett a jó hangulatú, ámde annál hatékonyabb csoportos edzések fognak hódítani, azonban az étkezési napló vezetésétől nem szabadulunk meg. Próbáld ki te is az alábbi trendi irányzatokat, hogy extra motivációt kapj céljaid eléréséhez.

Saját testsúlyos edzés

Nincs új a nap alatt: a saját testsúlyos edzés régóta töretlen népszerűségnek örvend, és ez idén sem lesz másként. Rohanó életvitelünk mellett az idő kiemelt értékkel rendelkezik, minden egyes perc számít. Ehhez a mozgásformához nincs szükség arra, hogy összepakold a cuccaid, és elutazz az edzőteremig. Bárhol végezheted, legyen szó az otthonodról, a közeli parkról vagy akár egy szállodai szobáról. Az eredmény pedig magáért beszél, a rendszeres edzések fitté és erőssé tesznek. Ha nem tudod, hogyan fogj hozzá, akkor se keseredj el, a YouTube-on vagy a számtalan fitnesz alkalmazás egyikében rengeteg edzős videót találhatsz, edzettségi szintednek és a rendelkezésre álló idődnek megfelelően. Az alkalmazások letöltése azért is célszerű, mert itt nemcsak videókat nézhetsz meg, de naplózhatod az edzéseket és az elérd eredményeket is.

Piloxing

Ha igazán kemény, de nőies edzésre vágysz, a piloxing-ot, amelynek szlogenje: kecses, szexi és kőkemény, neked találták ki. A piloxing egy olyan edzésforma, amely a Pilates, a box és a tánc legjobb elemeit vegyíti. Világszerte egyre népszerűbb ez a magas intenzitású intervall edzésprogram, így várhatóan több hazai terem órarendjébe is bekerül majd idén. A kőkemény edzésen a zene és a hangulat visz magával, miközben a box zsírégető hatása és a pilates törzsstabilizálása egyszerre érvényesül.

Kanga-tréning

Nemrég szültél, emiatt ki kell hagynod az edzéseket? Erről szó sincs! Az Ausztriából érkező új trend, a Kanga-tréning ugyanis kifejezetten kisgyermekes édesanyáknak létrehozott edzésprogram. Tökéletes megoldás, ha szívesen mozognál, de nincs kire hagynod a kicsit. Vidd magaddal a tréningre, ahol minőségi, közös időt tölthettek el. Nemcsak újra formába hoz, de megerősíti a terhesség és szülés alatt meggyengült izmokat (has-, hát- és gátizmok), illetve segít leküzdeni/ megelőzni a szülés utáni depressziót. Az „eszköz” miatt sem kell aggódnod, a legjobb minőségű hordozókat ingyenesen lehet használni a torna alatt. Amennyiben a szabad levegőn végzett mozgásformákat kedveled, a sima Kanga-tréning mellett kipróbálhatod a KangaTrail-t is, amely a túrázni kedvelőket szólítja meg. Ha pedig még a várandósság idejében tartasz, akkor a Prekanga a te mozgásformád.

Jóga, méghozzá a házi kedvenceddel

Észrevetted, hogy egyre több videót töltenek fel, amelyben macskákkal, kutyákkal, lovakkal vagy éppen kecskékkel jógáznak? Ha eddig te is csak nevetve fogadtad őket, itt az ideje, hogy komolyabban vedd. A szakértők szerint ugyanis, ha a szeretett háziállat közreműködésével jógázunk, az sokkal relaxálóbb. Ha enyhe vagy középsúlyos depresszióval küzdesz, pedig egyenesen terápiás hatása van kutyád vagy macskád jelenlétének az ászanák megtartása alatt.

Csoportos edzések

Bár sokáig az számított kiváltságosnak, aki a hatékonyabb fejlődés érdekében, meg tudta fizetni a személyi edzőt, 2018 kétségkívül a csoportos edzések éve lesz. Félsz társaságban edzeni? Küzd le a gátlásaidat, meglátod, sokkal jobb móka társaságban mozogni, mint egyedül. Ráadásul motiválóbb is, így biztosan nem hagyod ki a következő edzést, fáradtságra hivatkozva. Nem feltétlenül kell boot camp vagy aerobik órára csatlakoznod a fitneszteremben, akár pár barátoddal, munkatársaddal vagy családtagoddal is összeállhattok, ha már elsajátítottátok a feladatok precíz kivitelezését.

55301317 - group of sporty women doing jumping exercise

Élő, online videók

A live videók hihetetlen terjedéséből természetesen a fitnesz sem maradhat ki. A különböző brandek, fitnesztermek és a legnépszerűbb fitnesz guruk is élőben kommunikálnak követőikkel a szociális média felületein. Az Instagram mellett a Facebook-on és a YouTube-on is becsatlakozhatsz a világ bármely táján zajló legmenőbb edzésekbe, illetve együtt főzhetsz ínycsiklandó mindenmentes finomságokat a világhírű sztárszakácsokkal. Sőt, nem kell messzire menned, egyszerűen tarts a WellnessCafé Ez hat! – 6 hét, 6 kocka programjával, és érd el álmaid kockáit Kiss Geri edző segítségével.

Nyújtás, hengerezés

A kemény edzések mellett a nyújtást, az izmok lazítását sem hanyagolhatjuk el. Az izmok és az ízületek rugalmasságának megtartása és fejlesztése is fókuszba kerül 2018-ban. Egyre többen fordítanak figyelmet arra, hogy elkerüljék a különböző sérüléseket és az izomgörcsöket, illetve kimasszírozzák az izmokban keletkezett csomókat. A trendi mozgásformák mellett ezért idén a stretching és a hengerezés is igen népszerű lesz. Ne sajnáld rájuk te sem az időt, céljaid eléréshez ezekre is szükség van.

Étkezési naplózás

Az egészséges életvitelhez a rendszeres testmozgás mellett egy jól összeállított étrendre is szükség van. A kéthetes csodadiéták egyre inkább háttérbe szorulnak, és a hosszútávon is tartható, egészséges étrendek hódítanak. Az étkezési napló vezetése segít, hogy lásd a gyenge pontjaid, megtudd, hogy mely étkezéseket kell még egészségesebbé tenned, illetve, hogy megtaláld egy-egy étkezés megfelelő adagját. Töltsd le még ma egy alkalmazást, amely segít a kalóriák mellett a makrók számolásban is, és érd el az álomalakot mihamarabb!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X