Főoldal > MOZGÁS > Így kardiózz nyáron

Így kardiózz nyáron

edzésfitthidratálhőségkardiokardioedzésmozgásnyárnyári sportolássportvíz
0

Írta:

A nyári hőség semmiképpen ne szabjon határt még a kardióedzéseidnek sem! Igaz, egy kicsit több odafigyeléssel, de ugyanolyan erőbedobással sportolhatsz, hogy minél előbb elérhesd a kitűzött célodat, és hozzájárulj egészséged megőrzéséhez.

A vízpart a nyerő 

Természetesen az úszás a legideálisabb mozgásforma a nyári hónapokban, de ha nem rajongsz érte, akkor is érdemes a víz közelében, vízparton mozognod. Akár a futást, akár a bringázást választod, ha közvetlenül tó- vagy folyóparton edzel, nem csak hűvösebb levegőn teheted mindezt, de a vizes közeg alkalmat ad arra, hogy időnként megállj, lehűtsd magad, hogy felfrissülve folytathasd az utad.

A legforróbb napokon válaszd az edzőtermeket

Ha napközben 30 fok körüli a hőmérséklet, már semmiképpen ne indulj útnak a szabadban, kizárólag kora reggel vagy késő este. Ha azonban ennél is nagyobb a forróság, már éjszaka sem hűl le annyira a levegő, hogy akár reggel, akár este nyugodt szívvel mozoghass. Ilyenkor érdemes legalább egy-egy alkalommal edzőterembe menni, hogy a klimatizált helyiségekben rosszullét nélkül teljesíthesd a kilométereidet.

58555057 - fit young woman using exercise bike at the gym. fitness female using air bike for cardio workout at crossfit gym.

Víz, víz, víz

A szervezet megfelelő hidratálása még testmozgás nélkül is kiemelt fontosságú a kánikulában, de ha kardiómozgást végzel, különösen figyelned kell erre. Biciklizés közben ez egyszerűen megoldható, viszont a futás közbeni folyadékpótlás már egy kicsit nehézkesebb. A hosszú – 5 km feletti – futásoknál kötelező a víz pótlása. Ezt megoldhatod úgy, hogy egy kisebb ásványvizes palackot viszel magaddal, de ha útba tudsz ejteni egy-egy forrást vagy kutat, kényelmesen olthatod edzés közben is a szomjadat. Arra azonban ügyelj, hogy sportolás után soha ne fogyassz jéghideg folyadékot, és várd meg, amíg lecsillapodik a szervezeted, nehogy leforrázd a torkod.

Jöhet a hideg zuhany

A test hűtése a másik legfontosabb a kardiómozgás során és azt követően is. Aki olyan szerencsés, hogy edzései közben be tud iktatni egy-egy frissítőpontot, ahol nem csak a folyadékpótlást oldja meg, de hűteni is tudja magát, már sokat tett az edzése hatékonyságáért és a rosszullét elkerüléséért. Érdemes bevetni olyan apró trükköket, mint például a nedves törlőkendővel való hűtést, kissé nedves edzőruhában való mozgást vagy vizes csuklópántokat. Ha hazaérsz, érdemes rögtön a zuhany alá állni, és fokozatosan hűtve a víz hőmérsékletét, alaposan letusolni.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X