Főoldal > MOZGÁS > Vedd fel a nyúlcipőt: hasznos tippek kezdő futóknak

Vedd fel a nyúlcipőt: hasznos tippek kezdő futóknak

bikiniformaegészségmegőrzésfittfutásmozgássporttopforma
0

Írta:

A tavaszi megújulás jegyében biztosan a te fejedben is motoszkál a gondolat, hogy a strandszezonra újra formába lendülj. A futás az egyik legjobb választás, hiszen nem igényel különleges sporteszközöket és felszerelést, de azért előkészületeket igen, hiszen az egészségünk mindennél fontosabb. A Vatera tippjeivel kezdőként vagy az újrakezdőként is könnyedén felkészülhetsz az első futólépésekre.

Találj rá az igazira!

Futni lehet egyedül vagy társakkal, és sosem késő elkezdeni. Hogyan is vágj bele? Az első a tökéletes futócipő megtalálása. Egy rosszul megválasztott cipővel többet árthatsz magadnak, mint amennyit a futás használ. Fontos, hogy kényelmes legyen, és meghatározó az is, hogy milyen terepen szeretnél futni. Az aszfaltra tervezett lábbeli könnyű, puha és rugalmas, hogy a lábra ható becsapódások erejét jól csillapítsa. A terepre szánt modellek bordázottak, így gátolják a megcsúszást. Ezeknek a felső része általában vízhatlan kialakítású, illetve merevebbek és nehezebbek, mint az általános futócipők. Hátrányuk, hogy aszfaltra kevésbé alkalmasak, mert gyenge a csillapításuk, és hamarabb elkopik a csúszásgátló mintázat. Ha egyszerre több mint 15 km-t futsz, akkor érdemes egy-másfél számmal nagyobb cipőt választanod, hiszen a hosszabb távoknál jobban megdagad a láb. Emellett célszerű a kinézett darabot zokniban, délután próbálni.

futás futócipő

Nem csak a méret a lényeg

Mit vegyél még figyelembe a futócipő kiválasztásánál? A lábforma és a láb dőlési szöge alapján 3 különböző típusú csukát választhatsz. Más kialakítású modellre van szüksége az alacsony lábboltozatú futóknak, akiknek befelé dől a lábuk, másra a magas lábboltozatúaknak, akiknek kifelé dől a lábfejük, és megint másra, akiknek a lábszárukhoz képest egyenes a lábfejük mozgás közben. A különböző stílusú modellek eltérő helyen vannak megerősítve, hogy stabilitást adjanak a lábnak, meggátolva a boka dőlését, illetve szükség esetén tompítsák a becsapódást.

A futócipő élettartamát nem években mérjük, hanem kilométerben: érdemes 800-1200 kilométerenként lecserélni, mert a mozgás során a csillapítást elnyelő és stabilitást adó anyagok elfáradnak, és egy idő után már nem védik a lábat. Emiatt 5 évnél régebbi cipőben semmiképp nem ajánlott futni, vagyis ha évek óta nem kocogtál, célszerű az eddig szekrényben lapult darabot inkább kirándulások alkalmával használni. Ugyanakkor hosszú távon fontos a cipő tartósságának növelése érdekében, hogy ha átázott, ne rakd fűtőtest közelébe, mert méretváltozást okozhat. Inkább jó nedvességszívó papírt cserélgetve próbáld a gyorsabb száradást előidézni.

Nincs egy rongyod sem?

Bár nem bálba készülsz, azért érdemes a cipő mellett a többi ruhaneműt is egy kis odafigyeléssel kiválasztani. Célszerű például légáteresztő futófelsőt felvenni a pamut póló helyett, mivel a pamut ruhaneműkbe könnyedén beleizzadsz. A legtöbben rövidnadrágban vagy testhezálló nadrágban szeretnek futni, hiszen ez utóbbi melegen tartja a lábat és megelőzi a kidörzsölődést, míg a rövidnadrágok tökéletesek a melegebb napokra. Ne hagyományos zoknit vegyél fel, keress helyette futózoknit, amely hatékonyabban vezeti el az izzadságot, a kompressziós kialakítása pedig minimálisra csökkenti a lábdagadást. Hölgyeknek pedig elengedhetetlen viselet a sportmelltartó, amely amellett, hogy kényelmes és jól tart, segít elkerülni a hátproblémákat is.

Minden legyen kéznél!

A feneketlen női táska ilyenkor a helyén marad, ugyanakkor fontos, hogy pár dolog kéznél legyen. Ma már bármilyen színben találhatsz divatos övtáskákat, amibe a kulcsod, a zsebkendőd és esetleg egy futókulacs is kényelmesen elfér. Többféle kialakítás elérhető az online piactéren is, így egyszerűen megtalálhatod a számodra legmegfelelőbbet. A telefonod biztonságos tárolásához válassz karra rögzíthető tokot. Így a különböző alkalmazások segítségével rögzítheted a megtett távot, a sebességet, és még a zenehallgatás is megoldott edzés közben. De akár egy fitnesz karkötő segítségével is mérheted a lefutott métereket. Természetesen a biztonság ilyenkor is elsődleges szempont, így sötétben semmiképpen ne indulj el lábra vagy karra rakható fényvisszaverő pánt nélkül.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X