Főoldal > MOZGÁS > Ilyen tünetek jelzik, ha túl sokat edzel

Ilyen tünetek jelzik, ha túl sokat edzel

edzésfáradtságfutásizomizomlázmozgáspulzussporttúledzés
0

Írta:

Tény, hogy a testedzés jó a szervezetnek, ezt mindenkit tudja, de a jóból is megárthat a sok!

A sport segít, hogy jól nézz ki, és jól is érezd magad a bőrödben. Csökkenti a stresszt, a csontritkulás kockázatát és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Leszögezhetjük hát, hogy az edzés minden szempontból jó neked. De tudjuk, jóból is megárt a sok, s nincs ez máshogy ebben az esetben sem. A túl sok vagy túl intenzív edzés káros lehet. Nem csupán a gyulladások és sérülések kockázata nő, de akár krónikus betegséghez is vezethet. Soha ne feledd el, hogy az edzés fontosabb része a pihenés, regeneráció! Megmutatjuk, mely tünetekre kell odafigyelned, amik jelzik, hogy túl sokat edzel.

Elhasználtnak érzed magad

Természetes, hogy edzés közben elfáradsz, de azért az általában elmondható, hogy ugyan fárasztóak a gyakorlatok, az edzőtermet elhagyva mégis energiát ad a tudat, hogy megcsináltad. Ha azonban az edzés után teljesen kimerült vagy, nem pedig fáradt, akkor valószínűleg túlhajtottad magad. Tarts egy extra pihenőnapot, hogy visszatérjen az energiád.

Fájdalommal fejezed be

Az izmok a fájdalommal tudják neked jelezni, hogy elfáradtak. Ha valami fáj, esetleg sérülés veszélye áll fent, arra nem szabad rádolgozni, mert csak később fog meggyógyulni az adott terület. Ha úgy érzed, sérülés, húzódás vagy gyulladás van az izmaidban, fordulj szakemberhez!

Állandóan beteg vagy

Teljesen igaz, hogy az immunrendszer működését fokozza a rendszeres testedzés, de sajnos korlátozhatja is hatékonyságát. Ha a szervezet folyamatosan le van terhelve, sok energiát kell fordítania a regenerációra, teljesen legyengül, így minden apró vírustól megfertőződsz.

Magas a pulzusod edzés közben

A pulzus figyelésének éppen az az előnye, hogy jelzi az éppen aktuális állapotod. Ha az adott gyakorlat a múltkor még normál pulzuson ment, most viszont csak elképesztően magassal tudod abszolválni, könnyen lehet, hogy túl sok volt az edzés a szervezetednek. Ilyenkor azonnal lassíts.

, Image: 245185348, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Problémák a magánéletedben

Valami nincs rendben a családban vagy a baráti körben? Sajnos ezt az is okozhatja, hogy túl sok időt töltesz az edzőteremben. Azon kívül, hogy esetleg sérelmezik a nélkülük töltött időt a szeretteid, a hormonszinted is befolyásolja a túl sok edzés. Ettől lehetsz például feszült, depressziós, dühös és szorongó is.

Több idő kell a regenerációra

Hiába a megszokás, hogy 5 kilométer futást kiheversz 2 nap alatt, most mégsem így van? A túlterheltség egyik jele, hogy sokkal több időre van szükséged a regenerációhoz, mint korábban. Nyugodj meg, nincs semmi baj, csak egy kicsit több pihenésre van most szükséged.

Felszedtél pár kilót

Lehet, hogy éppen azért kezdtél el edzeni, hogy leadd azt a pár kilót, erre még fel is jött. A túl sok edzés könnyen oka lehet a hízásnak – bár ellentmondásosnak tűnik. A sok edzés következtében a szervezet stresszelni kezd, ez pedig beindítja a szervezet automatikus védekező rendszerét, elkezd tartalékolni, méghozzá sajnos plusz kilók formájában.

Nem volt túl jó éjszakád

A túl sok és túl intenzív edzés könnyen az éjszakád rovására mehet. Ilyenkor nem tudod magad kipihenni, fáradtan ébredsz reggel, hiába aludtál eleget. Ha sokszor túlhajszolod magad, a testednek több idő kell a regenerációra, így a megszokott mennyiségű alvásod nem annyi és nem olyan minőségű lesz, mint előtte.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X