avemardaganat

Étrendek, étrend-kiegészítők daganatos betegeknek

Írta: and
11 éve 0 0

A daganatokról…A daganat a szervezet normálistól eltérő működésű sejtjeiből képződő szövetszaporulatot jelent, amely lehet jóindulatú, illetve rosszindulatú (rákos) elváltozás is. Potenciálisan veszélyes sejtek naponta képződnek a testünkben, ám szervezetünk ezekkel a legtöbb esetben sikeresen megbirkózik, vagy legalábbis kordában tartja azokat. Az esetek egy részében azonban sajnos ez nem sikerül. Fontos hangsúlyozni, hogy a daganatos megbetegedés […]

Így válassz táplálék-kiegészítőt!

Írta:
11 éve 0 0

AlgaA nehézfém-mérgezés modern korunk egyik leggyakoribb tünete. Nem egyszer candidához, állandó fáradságérzet jelentkezéséhez vezet. Az alga magas rosttartalma megköti a nehézfémeket és segít a méregtelenítésben. Almaecet Kalciumot, magnéziumot és számtalan értékes tápanyagot tartalmazó szer, amely a szépség megőrzése mellett a fogyókúrában is segítséget nyújt. Ásványi anyagokSzervezetünk naponta két liter folyadékot veszít. A verejtékezés, sőt még […]

egészségélelmiszer

Mennyi vegyszert eszünk meg?

Írta:
11 éve 0 0

A naponta kirobbanó élelmiszerbotrányok után egyre gyanakvóbban indulunk szokásos bevásárlókörútunkra. Szinte nincs is olyan élelmiszer, ami ne került volna gyanúba, és ne kiáltották volna ki egészségtelennek vagy éppen károsnak. Ám azzal azért szinte minden táplálkozástudományi szakértő egyetért, hogy fogyasszunk sok zöldséget és gyümölcsöt. De vajon ezek teljesen biztonságos élelmiszerek? Hiszen télen-nyáron hihetetlenül gazdag választék tárul […]

böjtegészség

Amit a böjtről tudni érdemes…

Írta: and
11 éve 0 0

Ahogy korábban már írtunk róla, a böjtölés évezredeken át a vallási gyakorlatok részét képezte, célja pedig egyfajta szellemi megtisztulás volt, és nem elsősorban a test egészségének megőrzése és a hosszú élet. Korábban a betegségeket tisztátalanságnak, a felsőbb erők büntetésének vagy démonok hatásának tulajdonították, így a kezelést is ennek megfelelően írták elő, ami lehetett böjt is. […]

transz-zsírsavak

Veszélyes margarin?

Írta: and
11 éve 0 0

Mi a transz-zsírsav?A transz-zsírsavak telítetlen zsírsavakból jöhetnek létre például úgy, hogy növényi olajokat hidrogénezéssel keményítenek. Mikróbák is termelhetik őket az állatok bélrendszerében, illetve olajban sütéskor is keletkezhetnek. A transz-zsírsavak többsége ártalmasabb és nagyobb mértékben növelik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, mint például a telített zsírok (az állati eredetű termékek – tejtermékek, húsok – transz-zsírsavainak […]

diétaegészség

3 napos immunerősítés citrusokkal

Írta: and
11 éve 0 0

Amit a citrusfélékről tudni érdemesNarancs, mandarin, grapefruit, lime, citrom: ezek az ismertebb citrusfélék, melyek hazánkban is könnyen hozzáférhetők. Igen magas C-vitamin, karotin- és flavon-tartalommal rendelkeznek, magas rosttartalmuknak köszönhetően pedig nemcsak az emésztésedet segítik, de a felesleges zsírok megkötésében is jelentős szerepet töltenek be. A grapefruit esetében – habár ismerünk sárga, zöld, és piros húsú változatot […]

antioxidánssütőtök

Vitaminpótlás sütőtökkel

Írta:
11 éve 0 0

A sütőtököt már a mexikói indiánok is termesztették, de hamar kedvelt finomság lett nálunk is: ha megcsípte a dér, kemencében megsütötték, és finom csemegeként került az asztalokra, ahogy ízletes magja is.  Miért értékes még a sütőtök? kiváló A-, C- és B-vitaminforrás sok foszfort, magnéziumot és kalciumot tartalmaz húsának élénk narancssárga színe is árulkodó: gazdag anitoxidáns hatású karotinoidokban káliumtartalma elősegíti a vér tisztítását, így jótékonyan hat a szív-, érrendszerre […]

fogyókúralevel-diéta

Tartós fogyás gyorsan? – Az amerikai álom

Írta:
11 éve 0 0

15 nap – mínusz 10-15 kg? A diéta alatt minimálisra kell csökkenteni a zsírok, szénhidrátok és fehérjék bevitelét. Ez azt jelenti, hogy egy rövid időre le kell mondani a tejtermékekről (a tejföl kivételével), tésztafélékről, vöröshúsokról és az édességekről is. Reggelire egy szem narancsot, 2 szelet kétszersültet, és 1 csésze édesítőszerrel ízesített teát/kávét lehet enni. A […]

diétafogyókúra

Karcsúság francia módra

Írta:
11 éve 0 0

Bár a franciák nagy ínyencek híréban állnak, és nem vetik meg a finom falatokat – mint például a zsíros sajtokat, a croissant-t vagy a finom borokat –, a párizsi nők mégis elképesztően csinosak. Hogy mi a titkuk? A franciák az ebédet tekintik főétkezésnek és ehhez szigorúan tartják magukat. Este éppen csak bekapnak valamit. Az étkezéseik […]

édességfogyókúra

Édesség helyett aszalt gyümölcsöt!

Írta:
11 éve 0 0

Az aszalás ősi tartósítási módszer: a lassú szárítás során a gyümölcs elveszti víztartalma 80 százalékát, így a romlást okozó mikroorganizmusok elpusztulnak, megmarad viszont valamennyi jótékony tulajdonsága, és sokáig eltartható lesz. Nézzük meg közelebbről néhány közkedvelt fajtáját! Az aszalt sárgabarack igazi vasraktár, emellett káliumot, antioxidáns hatású béta-karotint, és sok rostot tartalmaz. Néhány szem datolya magas szénhidrát-tartalmának […]

babavárásszülés

Alkoholfogyasztás a várandósság alatt

Írta: and
11 éve 0 0

Hazánkban az alkoholt rendszeresen fogyasztó nők száma jelentősen nőtt az elmúlt időszakban. Ezen nők májműködése a statisztikák szerint jelentősen károsodhat, ezért náluk már kevés alkohol is igen mérgező lehet a magzatra nézve. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) adatai szerint az alkoholista nők gyermekeinek 86%-a szellemileg visszamaradottan, 26–34%-a pedig fejlődési rendellenességgel születik. Fontos! Már a teherbeesés előtt […]

perricone diéta

Bőrszépítő karcsúsodás – A Perricone-diéta

Írta:
11 éve 0 0

A helytelen táplálkozás, a környezeti ártalmak és a szigorú diéták megviselhetik a bőrünket, hiszen a fontos vitaminok és ásványi anyagok hiánya miatt ráncosodni kezdhet vagy petyhüdtté válhat. Ezt felismerve Nicholas Perricone amerikai bőrgyógyász professzor olyan étrendet állított össze, amely nemcsak abban segít, hogy megszabaduljunk a felesleges kilóinktól, de bőrünknek is visszaadja fiatalos ragyogását. Emiatt a […]

elhízásfogyókúra

5 zsíros élelmiszer – mértékkel fogyaszd őket!

Írta: and
11 éve 0 0

1. Zsíros sajtok Magas a telített zsírsav-, koleszterin- és sótartalmuk, ezért nagy mennyiségben nem javasolt a fogyasztásuk. Kis mennyiségben azonban ne hagyd ki őket az étrendedből, mert gazdagok kalciumban és fehérjékben. Mivel helyettesítheted? A zsíros sajtok helyett fogyassz sovány sajtokat. A light (azaz zsírszegény) krémsajtok és keménysajtok ma már minden nagyobb boltban megvásárolhatók, ezekkel pedig […]

céklaemésztés

Céklakúra a jó emésztésért

Írta: and
11 éve 0 0

Miért épp a cékla? A cékla színét adó természetes színezék – az ún. betanin – az egyik legfontosabb flavonoid, amelynek fontos szerepe van a daganatos betegségek megelőzésében. Ne ijedj meg, ha a háromnapos kúra alatt elszíneződik a vizeleted, székleted – ez teljesen normális. A céklának alacsony az energiatartalma – 100 grammban mindössze 31 kalória található […]

90 naposfogyókúra

90 napos diéta – itt a reform változat!

Írta:
11 éve 0 0

Ezt az étrendet általában 90 napos időtartamra javasolják, de ha korábban eléred vele kitűzött célodat, az ideális testsúlyodat, a normális határokon belüli testtömeg-indexet (ami alá nem is ajánlott menned!), korábban is befejezheted. Fontos, hogy ekkor se térj vissza régi, súlyfelesleget eredményező étrendedhez. Tartós eredményt a tartós életmódváltás ad, így ekkor áttérhetsz egy hosszú távon is […]

diétafogyókúra

Tisztító koktél téli napokra

Írta:
11 éve 0 0

Hozzávalók: 1 kisujjnyi gyömbérdarab 1 nagy fej cékla 1 szem savanykás alma héjával együtt 3 szár sárgarépa meghámozva Így készül: A gyümölcsöt és a zöldséget langyos vízben mosd meg alaposan, majd gyümölcscentrifugában vagy léfacsaró gépben készítsd el az italt. A friss gyömbér helyett esetleg őrölt, szárított fűszert is használhatsz! Miért olyan jó ez az ital?A koktél immunerősítő cinkben, […]

egészségfogyókúra

Koktél megfázás ellen

Írta:
11 éve 0 0

Hozzávalók: Egy ujjnyi friss gyömbérdarabka 3 sárgarépa 1 szem savanykás alma Így készül:A hozzávalókból gyümölcscentrifugán vagy léfacsaró gépben könnyű pépet vagy levet varázsolunk, és frissen fogyasztjuk. Miért olyan jó? A gyömbér és a sárgarépa cinkben gazdag, mely segít leküzdeni a vírusokat, a sárgarépa pedig a cinken kívül sok béta-karotint is tartalmaz, mely erősíti az immunrendszert, és […]

egészségfogyókúra

Koktél az üde bőrért

Írta:
11 éve 0 0

Koktél az üde bőrértHozzávalók: 3 szelet friss, hámozott ananszkarika (ha csak konzerv van otthon, nem baj, de ebben az esetben mindenképp öblítsd le a gyümölcsökről a cukrozott vizet) fél kígyóuborka fél alma kimagozva Elkészítés: A gyümölcsöket és az uborkát vagy pépesítsd turmixgéppel vagy gyümölcscentrifugán nyomd át. Frissen kortyold a zamatos levet! Miért olyan jó ez […]

családdiéta

Sztármamák ünnepi előkészületben

Írta:
11 éve 0 0

Karácsonykor nincs diétázás! – Koós Réka és Rozi (4 éves) Réka kifejezetten szeret főzőcskézni, és új ízeket kipróbálni. Karácsonykor is örömmel alkotja meg az ünnepi menüt, sőt, arról is mindig gondoskodik, hogy Rozi lánya ne csak az ételek ízében, hanem azok látványában is örömét lelje. „Amióta anya lettem, sokkal jobban figyelek az egészséges táplálkozásra, de […]

fogyókúrakalória

3 napos káposztakúra a téli felüdülésért

Írta: and
11 éve 0 0

Amit a káposztafélékről tudni érdemes A káposztafélék (lila, fehér, kel, kínai kel, karfiol, brokkoli, kelbimbó) igen nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat, polifenolokat, színezékeket, C-, B1-vitamint, folsavat, béta-karotint és rostot. Jó vas-, kálium-, kalcium- és káliumforrások. Ezek a különféle vegyületek önmagukban is tumorellenes hatásúak lehetnek, de a káposztafélékben egymást erősítve, hatásuk összeadódik. A zöld színben pompázó káposztafélék […]

egészségfogyókúra

Karácsony az egészség jegyében: egyél halat!

Írta:
11 éve 0 0

Amiből ráadásul érdemtelenül keveset eszünk mi magyarok egész évben: itt az idő, hogy behozzunk valamit a lemaradásból! Hiszen a hal húsa teljes értékű fehérjékben, vitaminokban, ásványi anyagokban egyaránt gazdag, miközben szénhidrát-és zsírtartalma alacsony. ZsírtartalomBár léteznek zsíros és sovány húsú halak, zsírtartalmuk jellemzően a jótékony telítetlen zsírsavakból áll. A népszerű ponty, lazac, tonhal zsíros húsúak, míg […]

szaloncukor

A szaloncukorról feketén – fehéren

Írta: and
11 éve 0 0

Nagyanyáink még otthon főzték a szaloncukrot: cukorból, szirupból és különféle természetes ízesítőkből – mint például finomra darált mandula, dió, kakaópor, vanília, meggylé, főzött kávé – készítették őket. A darabkákat olvasztott csokoládéba mártották, megszárították, és egyenként színes díszpapírba csomagolták. Ma már az üzletek polcain válogathatunk a kínálatból.   Válassz körültekintően! A széles választék ne tévesszen meg! Járj nyitott szemmel, […]

antioxidánsegészség

5 antioxidánsokban gazdag étel

Írta: and
11 éve 0 0

VörösborKöztudott, hogy egészséges ember számára napi 1-2 dl (nem több!) jó minőségű vörösbor fogyasztása kifejezetten jótékony hatású lehet, mivel segíthet a szív- és érrendszeri megbetegedésekben szerepet játszó gyulladásos folyamatok gátlásában, és kivédeni az oxidatív stresszt. Ezt a hatást a benne található antioxidáns vegyületeknek (fenolsavak, flavonoidok, rezveratrol) és a kis mennyiségű alkoholnak tulajdonítják. A vörösborban más […]

herpeszkoktél

Vírusölő koktél herpesz ellen

Írta:
11 éve 0 0

A  herpeszvírus érintés vagy cseppfertőzés útján terjed. A kórokozók a bőrből az idegpályákon keresztül az idegdúcokig vándorolnak és ott megbújnak. A sejteken belül helyezkednek el, így az immunrendszer nem ismeri fel őket idegenként, ezért nem pusztítja el őket. A vírusok egy életen át a szervezetedben maradhatnak, csak arra várva, hogy immunrendszered legyengülése esetén bármikor támadásba lendüljenek – […]